גני ורסאי: צוואה לפאר ואמנות
גני ורסאי, השוכנים ממש מחוץ ללב ההומה של פריז, עומדים כעדות לפאר והאומנות של המלוכה הצרפתית. הגנים האלה, המשתרעים על פני 800 דונם, הם לא רק אוסף של פרחים ועצים, אלא שטיח מרהיב השזור בסיפורי מלכים, מלכות והיסטוריה של האומה. ארמון ורסאי, או שאטו דה ורסאי, על שערי הזהב והחדרים המפוארים שלו, הוא ללא ספק היהלום שבכתר, אבל הגנים הם המקום בו טמונה באמת נשמתה של ורסאי.
הקדמה היסטורית
הסיפור של גני ורסאי החל במאה ה-17 עם המלך לואי ה-14, הידוע גם בתור מלך השמש. הוא ראה בעיני רוחו גן שישקף את תהילת שלטונו ואת כוחה המוחלט של המלוכה הצרפתית. כדי להגשים את החזון הזה, הוא הזמין את אנדרה לה נוטר, אדריכל הנוף המוביל בתקופתו. מה שהיה פעם שטח ציד ביצות הפך ליצירת מופת של עיצוב גינות שתהפוך לקנאת אירופה.
עיצוב ופריסה
הגנים הם דוגמה נשגבת לסגנון הגן הפורמלי הצרפתי, המאופיין בדוגמאות הגיאומטריות שלו, הסימטריה והדגש על האופק. כשאתם צועדים בגנים, אתם נפגעים מיד מהציר המרכזי הגדול שמוביל מהארמון, דרך המדשאות המטופחות בקפידה, על פני מזרקות מנצנצות, ולבסוף אל התעלה הגדולה, אגם מלאכותי עצום שנראה כאילו הוא משתרע עד אינסוף .
לצד הציר המרכזי הזה יש פרטרות, ערוגות נוי התחומות בגדר חיה נמוכה ומלאות בפריחה צבעונית. הפרטרים הללו, עם העיצובים המורכבים שלהם, הם עדות לדיוק והאומנות של הגננים של ורסאי.
מפעלי מים ומזרקות
אחד המאפיינים המרתקים ביותר של גני ורסאי הוא המזרקות שלו. יש מעל 50 מזרקות פזורות ברחבי, כל אחת עם העיצוב והסיפור הייחודי שלה. המפורסמת שבהן היא אולי מזרקת אפולו, המתארת את אל השמש מוציא את מרכבתו מהים, הנהון לכינויו של המלך לואי ה-14.
המזרקות אינן רק תצוגות סטטיות; הם מתעוררים לחיים במהלך מופע המזרקות המוזיקליות. מופעי מוזיקה קלאסית, המים רוקדים, מסילון ומפלים בתצוגה מהפנטת של אמנות והנדסה.
החורשות והמבוכים
מעבר לשבילים הראשיים משתרעים המטעים, או ה"בוסקטים". קרחות קטנות ומבודדות אלו תוכננו לבילוי של בית המשפט, ומציעות הפוגה מהרשמיות של הגנים המרכזיים. לכל חורשה יש את הנושא והאופי שלו. חורשת הנשפים, למשל, כוללת מדשאה עגולה מדורגת מוקפת סבכות נוטפות ירק, שבה רקדו פעם אנשי חצר מתחת לכוכבים.
המבוך, שאבד כעת אך היה פעם מאפיין בולט, היה מבוך של משוכות מעוטר במזרקות המתארות את אגדות איזופוס. זה היה מקום של שעשועים ותככים, שבו אנשי החצר יכלו לאבד את עצמם בסיפורים ובמשחקים.
הטריאנון הגדול והפטיט טריאנון
בתוך המרחב העצום של הגנים שוכנים שני ארמונות קטנים יותר: ה-Grand Trianon ו-Petit Trianon. הטריאנון הגדול, הבנוי משיש ורוד, היה הבריחה של לואי הארבעה עשר ממצוקות חיי בית המשפט. עם פריסטייל האלגנטי שלו המשקיף על הגנים, זהו מקלט של שלווה.
הפטיט טריאנון, לעומת זאת, מזוהה בעיקר עם המלכה מארי אנטואנט. זה היה הנסיגה האישית שלה, ובסמוך, היא אפילו הקימה כפר קטן, האמו דה לה ריין, שבו היא יכלה לשחק בהיותה רועת צאן, רחוק מהתככים של המגרש.
מורשת חיה
גני ורסאי אינם רק שריד לעבר; הם ישות חיה ונושמת. גם היום, הם מתפתחים ומשתנים עם עונות השנה. האביב רואה את הגנים פורצים בהתפרעות של צבעים, בעוד הסתיו אופף אותם בגוונים זהובים. בחורף, הגנים מקבלים יופי שליו, כשהפסלים והמזרקות עומדים זקיף על רקע השלג.
ביקור בגני ורסאי אינו רק טיול בטבע; זה מסע בזמן. זוהי עדות לחזון של מלך, לגאונות של אדריכל ולרוח המתמשכת של אומה. כשאתם עומדים בקצה התעלה הגדולה, כשהארמון מתנשא מאחור והגנים משתרעים לפנים, אתם לא יכולים שלא להיסחף בקסם של ורסאי.
איך מגיעים ממרכז פריז לגני ורסאי / ארמון ורסאי?
ההגעה ממרכז פריז אל הגנים וארמון ורסאי היא פשוטה יחסית, עם מספר אפשרויות תחבורה זמינות. הנה מדריך שיעזור לך לעשות את המסע:
1. ברכבת (RER C):
זוהי הדרך הפופולרית והחסכונית ביותר להגיע לוורסאי.
נקודת התחלה: עלו על רכבת ה-RER C מתחנות מרכז פריז כמו סן מישל נוטרדאם, מוזיאון ד'אורסיי או שאן דה מארס – טור אייפל.
יעד: יורדים בתחנת "ורסאי שאטו Rive Gauche". זוהי התחנה הקרובה ביותר לארמון.
משך: הנסיעה אורכת בדרך כלל כ-40 דקות.
הליכה לארמון: ברגע שאתה יוצא מהתחנה, זה 10 דקות הליכה לכניסה של ארמון ורסאי.
הערה: ודא שאתה על רכבת לכיוון "ורסאי שאטו Rive Gauche" מכיוון שלקו RER C יש מספר סניפים.
2. ברכבת SNCF:
אם אתה מגיע מתחנת הרכבת מונפרנאס, אתה יכול לקחת רכבת SNCF.
נקודת התחלה: עולים על הרכבת ב-"Paris Montparnasse".
יעד: יורדים בתחנת "ורסאי שאנטייר".
משך: הנסיעה כ-15 דקות.
הליכה לארמון: מ"ורסאי שאנטייר", מדובר בהליכה מעט ארוכה יותר (בסביבות 18 דקות) לארמון בהשוואה לאפשרות RER C.
3. באוטובוס:
אמנם לא מהיר כמו הרכבת, אבל האוטובוס מציע פרספקטיבה שונה כשאתה נוסע בעיר ובפרברים.
נקודת התחלה: קו 171 של האוטובוס "RATP" פועל מתחנת המטרו "פונט דה סבר" (סוף קו 9 של המטרו).
יעד: האוטובוס מסתיים ב"ורסאי – פלאס ד'ארמס" ממש מול הארמון.
משך הנסיעה: הנסיעה באוטובוס אורכת כ-30 דקות, לא כולל עיכובים אפשריים בתנועה.
4. ברכב או במונית:
אם אתם מעדיפים אמצעי תחבורה ישיר ופרטי יותר, תוכלו לבחור במונית או לשכור רכב.
נקודת מוצא: בכל מקום במרכז פריז.
היעד: ארמון ורסאי.
משך זמן: בהתאם לתנועה, הנסיעה יכולה להימשך בין 30 דקות לשעה.
חניה: מסביב לארמון יש מספר חניונים בתשלום, כשהנוחה שבהן היא חניית "פלאס ד'ארמס" ממש מול הכניסה הראשית.
5. סיורים מודרכים:
חברות רבות בפריז מציעות סיורים מודרכים לוורסאי, הכוללים לרוב תחבורה, בדרך כלל באמצעות אוטובוס. זו יכולה להיות אפשרות ללא טרחה, במיוחד אם אתם מעדיפים שמדריך יסביר את ההיסטוריה והמשמעות של הארמון והגנים.
טיפים:
ארמון ורסאי הוא אחד האתרים המתויירים ביותר בצרפת. כדי להימנע מתורים ארוכים, במיוחד בעונת שיא התיירות, שקול לרכוש כרטיסים מראש ולהגיע מוקדם.
אם אתה משתמש בתחבורה ציבורית, בדוק תמיד את לוחות הזמנים וכל הפרעות פוטנציאליות בשירות לפני שאתה יוצא למסע שלך.
בכל אמצעי תחבורה שתבחרו, המסע מפריז לארמון ורסאי מבטיח מעבר מההמולה האורבנית של הבירה הצרפתית לפאר המלכותי של אחד הארמונות האייקוניים בעולם.