חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הרובע היהודי בפריז- מדריך מקיף

עזרה בתכנון הטיול לפריז ודיסני? השאירו פרטים 👇

הרובע היהודי בפריז- מדריך מקיף למטייל

פריז, העיר הרומנטית, מציעה אינספור פנינים נסתרות לחקור בין הנתיבים המפותלים והשדרות הציוריות שלה. במרחק נגיעה מהרובע הראשון התוסס של העיר נמצא לו אחד מהאוצרות הגדולים והציוריים של פריז- לה מארה. רובע המארה, הרובע היהודי של העיר, מציע למבקריו תערובת ייחודית של היסטוריה, מורשת והרבה צבע ועניין. מהזיכרונות האפלים של מלחמת העולם השנייה ועד לרחוב דה רוזייה ההומה שלאורכו מאפיות ומסעדות כשרות, הרובע היהודי בפריז עומד כעדות לרוח הקהילה ולחוסנה יוצא הדופן. 

אז בואו נצא יחד למסע דרך רחובות הרובע היהודי בפריז- מה עושים ומה רואים, כיצד הפך לרובע היהודי, וכיצד יכול להפוך את הביקור למטייל הדתי בפריז לנוח הרבה יותר.

הקהילה היהודית בצרפת- היסטוריה בקצרה

בואו נצלול אל סיפורה המרתק של הקהילה היהודית בצרפת, קהילה שמונה כיום למעלה ממיליון בני אדם ונחשבת למדינה השלישית במספר היהודים שמתגוררים בה, כש-300 אלף מהם מתגוררים ברחבי העיר פריז.

סיפורה של הקהילה היהודית מתחיל בימי האימפריה הרומית, אז, מצאו מתיישבים יהודים את הנופים שטופי השמש של דרום צרפת כמזמינים, ואלו החלו להתיישב בערים כמו ארל ונרבון. כשהאימפריה הרומית דעכה והנצרות התפשטה, הקהילה היהודית, בעודה עומדת בפני הגבלות, המשיכה למלא תפקיד חיוני באזור.

בתקופת ימי הביניים הקהילה היהודית בצרפת הלכה וגדלה, ורבים עברו להתגורר באזור צפון המדינה, ועסקו במסחר, הלוואות כספים ורפואה. החיים הפסטורליים (יחסית) של היהודים בתקופה זו נגדעו באחת עם תחילתם של מסעות הצלב, אז שטפו את המדינה גלים של אלימות אנטישמית. ערים רבות ברחבי המדינה, שפעם קיבלו יהודים בשמחה, כעת הפנו ערף לקהילה היהודית, כאשר מנהיגים כמו פיליפ אוגוסטוס גירשו אותם מפריז ובסופו של דבר ממלכת צרפת כולה במאות ה-13 וה-14.

עם זאת, סיפורה של הקהילה היהודית לא תם, והתקווה ניצתה מחדש. לאחר מאה שנים בהם יהודים לא התגוררו כלל בצרפת, החלו ניצנים של התיישבות יהודית חדשה במדינה, בעיקר במחוזות המזרחיים של אלזס ולורין. רוחות השינוי התחזקו במהלך עידן ההשכלה, והגיעו לשיא במהפכה הצרפתית, שבה קיבלו יהודים אזרחות מלאה, שנת 1791. החלטה זו להעניק אזרחות ליהודי המדינה הייתה עבור רבים מגדלור של קדמה ונאורות.

השנים שלאחר מכן הביאו עמם מספר אירועים קשים בקרב הקהילה היהודית, כשהמרכזי שבהם הוא פרשת דרייפוס, בה הואשם לשווא קצין צבא יהודי בבגידה בצרפת, באירוע שחשף את האנטישמיות שנטעמה עמוק בחברה הצרפתית. למרות הפרשה הקשה, צרפת המשיכה להיות מקלט עבור יהודים אשכנזים וספרדים רבים שנמלטו מהמהומות במזרח אירופה ובאימפריה העות'מאנית.

ואז, הגיעה התקופה האפלה בהיסטוריה של העם היהודי, עם תחילתה של מלחמת העולם השנייה. תחת הכיבוש הנאצי כמעט רבע מהקהילה היהודית בצרפת נקרעו מבתיהם ונשלחו למחנות ריכוז והשמדה. 

סיום המלחמה הביא עמו תקופה של התחדשות, כשהקהילות היהודיות במדינה קמו מחדש מהאפר, ומספרן הלך וגדל בין היתר בשל ההגירה הצפון אפריקאית למדינה, לאחר תקופת הדה-קולוניזציה של שנות ה-50 וה-60.

כיום, צרפת היא ביתה של הקהילה היהודית הגדולה באירופה, קהילה תוססת שמונה למעלה ממיליון איש. העיר פריז, בירתה של צרפת, היא גם בירת יהדות אירופה, כשמתגוררים בה למעלה מ-300 אלף יהודים.

סיפורו של הרובע היהודי בפריז

ועכשיו לאחר שהכרנו את סיפורה של הקהילה היהודית במדינה, בואו נצלול אל הסיפור שמאחורי הרובע היהודי התוסס של פריז.

סיפורו של הרובע היהודי בפריז, רובע המארה, הוא סיפור על צמיחה, סובלנות, רדיפה ותחייה. 

היהודים הראשונים שהגיעו לפריז בתקופת ימי הביניים, החלו להתיישב באזור איל דה לה סיטה המרכזי. בעקבות אירועי גירוש ואנטישמיות, היהודים התרחקו מליבה של העיר, ועד המאה ה-13 רובם התגוררו במחוז המארה. 

המארה הופך למרכז חיים יהודי, כשהוא מושך אליו אמנים, סוחרים, אנשי רוח ומלומדים. רחוב דה רוזייה, שכיום נחשב ללב הרובע היהודי בעיר, הפך כבר באותן השנים לליבה התוסס של הקהילה. 

בשנת 1394, עם חתימת הצו על גירוש יהודי צרפת מאת שארל השישי, רחובות המארה נותרו מיותמים. רק בסוף המאה ה-18, לאחר המהפכה הצרפתית והענקת אזרחות ליהודים בשנת 1791, החלו החיים היהודיים בלה מארה להתעורר מחדש. יהודים אשכנזים ממרכז ומזרח אירופה ויהודים ספרדים מארצות הים התיכון ומהמזרח התיכון הביאו למארה שטיח מגוון של מסורות, שפות ומנהגים.

המאה ה-20 הביאה אתגרים חדשים לשכונה הפסטורלית, כשזוועות מלחמת העולם השנייה גרמו לקהילה היהודית בעיר להיקרע. אלפים מתושבי הרובע גורשו למחנות ריכוז והשמדה, והרחובות התוססים של המארה סומנו כעסקים יהודים וגרמו לתושבי העיר הלא יהודים להתרחק מהם כמו מאש.

לאחר המלחמה החלה הקהילה היהודית לבנות מחדש את שנהרס, כשרחוב דה רוזייה הפך שוקק מיום ליום ונפתחו בו מסעדות כשרות, מאפיות ובתי כנסת. 

כיום, רובע המארה נחשב לליבה התוסס של הקהילה היהודית בעיר, למרות שחלק גדול מתושביו אינם יהודים. הרובע הפך לרובע רב תרבותי מענג כשתוכלו למצוא בו הכל מהכל. הלב היהודי ההיסטורי של הרובע נקרא הפלעצל, והוא מציע מסע מענג בהיסטוריה וברוח של הקהילה היהודית הצרפתית. 

מה אסור לכם לפספס ברובע היהודי של פריז

רחוב דה רוזייה (Rue des Rosiers):

את הביקור ברובע היהודי של העיר לא ניתן אחרת אלא להתחיל ברחוב השוקק והמרכזי של הרובע, רחוב דה רוזייה. רחוב זה הוא לב ליבה של הפלעצל, ולאורכו תמצאו מאפיות יהודיות, מעדניות, חנויות ספרים ובוטיקים. קחו את הזמן לספוג את האווירה היהודית הקסומה ברחוב, התפעלו מהמבנים הארכיטקטוניים העתיקים ותיהנו מריחות המאפים המפתים.

שום ביקור ברובע היהודי של פריז לא יהיה שלם מבלי לטעום את הפלאפל המפורסם של הרובע. איך תדעו שהגעתם לדוכן פלאפל? לפי התורים הארוכים שמשתרעים מהם לכל אורך שעות היממה.

לאורך הרחוב תוכלו למצוא מגוון דוכני פלאפל אותנטיים עם כיתובים בעברית, המציעים מנת פלאפל ישראלית אסלית. הדוכן המפורסם ביותר הוא L'As du Fallafel, המציע גרסה (טעימה מאוד) משלו למנה המזרח תיכונית. 

גם דוכן Chez Hanna נחשב לפופולארי וטעים, ותוכלו למצוא תורים ארוכים סביבו המספרים על איכותו.

ברחוב רוזייה מספק 27 תמצאו את מאפיית סשה (Sacha Finkelsztajn), מאפייה בעלת חזית צהובה בוהקת וחלון ראווה קסום ומזמין. במאפייה היהודית תוכלו לטעום מאפים יהודיים טעימים כמו רוגעלך, חלת שבת, שטרודל ועוד שלל פינוקים. זה המקום ליהנות בו מכוס קפה איכותית ומאפה משובח.

המוזיאון לאמנות ולהיסטוריה של היהדות (Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme):

המוזיאון הקסום ייקח אתכם למסע סוחף בתרבות ובהיסטוריה של יהדות פריז וצרפת. במוזיאון תוכלו למצוא מגוון תערוכות מרהיבות המספקות סקירה מרתקת של החיים היהודיים לאורך הדורות, עם דגש על הקהילה היהודית הפריזאית. בתערוכות תוכלו למצוא מגוון ממצאים היסטוריים ופרטי אמנות, והמוזיאון עצמו ממוקם במבנה עתיק ויפהפה המספק אור נוסף לחוויה הסוחפת.

מוזיאון ואנדרטת השואה (Memorial de la Shoah):

מוזיאון "ממוריאל דה לה שואה", שנפתח בשנת 2005 לציבור הרחב, הוא אנדרטת השואה המרכזית בצרפת, המנציחה את יהדות צרפת וקורבנות השואה לצד סיפור תולדות השואה.

עם כניסתם לאנדרטה תמצאו את "חומת השמות", המנציחה את שמות 76,000 יהודי צרפת שגורשו מהמדינה למחנות המוות הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. לצד כל שם תמצאו את תאריך הלידה שלו ותאריך הגירוש.

במקום תמצאו גם את "חומת חסידי אומות העולם", המציגה את שמותיהם של אלו שסיכנו את חייהם למען הצלת יהודים בתקופת השואה. 

מלבד האנדרטאות המרגשות תמצאו במקום גם מוזיאון, המספק סקירה מקיפה על השואה עם דגש על יהדות צרפת. המוזיאון מציג מגוון תערוכות מרתקות, מחפצים אישיים ועד תצלומים, מסמכים ועדויות, המספרים למבקרי המוזיאון את התקדמות האירועים הטראגיים, מעליית המפלגה הנאצית, כיבוש צרפת ועד למחנות ההשמדה.

בתי כנסת בפריז- ברובע היהודי ומחוצה לו

בית כנסת אגודת הקהילות (Agoudas Hakehilos Synagogue)

מיקום: 10 Rue Pavée, 75004 Paris

רובע: רביעי

יצירת מופת אדריכלית בסגנון ארט נובו שנוצרה על ידי האדריכל הפריזאי הנודע הקטור גימארד, שעומד מאחורי אתרים מרכזיים רבים בעיר. חזית בית הכנסת מאופיינת בקימורים חלקים ובעיצובים מורכבים, בולטת לרקע רובע המארה ההיסטורי. בית הכנסת ממוקם בלב רובע המארה, בצמוד לרחוב דה רוזייה התוסס, והוא מהווה מוקד תפילה מרכזי לקהילה היהודית האשכנזית בעיר.

Synagogue des Tournelles

מיקום: 21 Rue des Tournelles, 75004 

רובע: רביעי

שוכן במרכזו של הפלעצל, הרובע היהודי ההיסטורי בעיר. בית הכנסת מכיל חלל פנים מלכותי ומתגאה בהיסטוריה עשירה, והוא מארח מדי יום כמות מכובדת של מתפללים שמגיעים מהרובע היהודי ומחוצה לו.

בית הכנסת הגדול של פריז (Grande Synagogue de Paris)

מיקום: 44 Rue de la Victoire, 75009 

רובע: תשיעי

בית הכנסת הראשי של פריז, מקום מושבו של הרב הראשי של צרפת והוא יכול להכיל עד 1,800 מתפללים. בית הכנסת נוסד במאה ה-19 והוא נחשב לאחד מהמפוארים בעיר, כשהוא מעוצב בסגנונות רומנסקיים וביזנטיים מדהימים. 

Synagogue Buffault

מיקום: 28 Rue Buffault, 75009 .

רובע: תשיעי

לא רחוק מבית הכנסת הגדול של פריז נמצא בית הכנסת בופול, שתופס מקום מיוחד בליבם של יהודים פריזאים רבים. הארכיטקטורה שלו משדרת יופי שליו, ורבים מגדירים אותו כבית הכנסת הנעים והמזמין בעיר פריז. אם אתם מחפשים מקום לתפילת שישי, כנראה שזהו המקום בשבילכם.

בית הכנסת דה נצרת (Synagogue de la Rue Notre-Dame-de-Nazareth)

מיקום: 15 Rue Notre-Dame-de-Nazareth, 75003 Paris

רובע: שלישי

בית הכנסת היפה הזה, שממוקם ברחוב הקסום נוטרדאם- דה- נצרת שברובע השלישי, גובל בשכונת לה מארה היהודית. הארכיטקטורה וההיסטוריה שלו הינם חלק בלתי נפרד מהקהילה היהודית של פריז, וביקור בבית הכנסת ביום חול או השתתפות בתפילת ערב שבת יגרמו לכם להרגיש הכי בבית שבעולם.

מסעדות כשרות ברובע היהודי 

העיר פריז, ביתה של הקהילה היהודית הגדולה באירופה והשלישית בגודלה בעולם (אחרי ישראל וארה"ב), מציעה מגוון מענג של מסעדות כשרות, כשמרביתן נמצאות ברובע היהודי לה מארה. הנה כמה מהמסעדות הכשרות המומלצות ביותר בעיר, שנמצאות ברובע המארה:

ל'אס דו פלאפל (L’As du Fallafel)

אי אפשר להתחיל את הרשימה עם מקום אחר, כי ל'אס דו פלאפל מתמצת את הרוח היהודית בעיר פריז- הומה, תוסס, צבעוני וטעים. המקום מגיש את מנת הפלאפל הטובה בעיר, והוא נמצא ברחוב דה רוזייה התוסס, לב ליבו של הרובע היהודי בעיר. האווירה הטובה לצד המנות המעולות הופכת את המקום לחובה עבור מטיילים שאוכלים כשר וגם כאלו שלא. שימו לב כי בשעות הצהריים, בעיקר בימי סוף השבוע, צפויים תורים ארוכים, לכן הגיעו עם הרבה סבלנות.

מחיר ממוצע לארוחה: בין 10-15 אירו לאדם.

כתובת המסעדה: 34 Rue des Rosiers, 75004 Paris.

Paris: Jewish Quarter
ל'אס דו פלאפל- המסעדה האייקונית של הרובע היהודי

Mi-Va-Mi

מסעדת מי וה מי ממוקמת גם היא ברחוב דה רוזייה, והיא מגישה מגוון מענג של מנות מזרח תיכוניות- פלאפל, שווארמה וסלטים טריים. האווירה התוססת שבמקום מזמינה את כל העוברים והשבים להיכנס ולטעום מהאוכל היהודי המענג.

מחיר ממוצע: בסביבות 10-20 אירו לארוחה.

כתובת המסעדה: 23 Rue des Rosiers, 75004 Paris

Alfi

מסעדת כריכים מעולה, מתמחים בהכנת כריכים משובחים עם בשר מעולה.

מחיר ממוצע: 15-25 אירו לארוחה, תלוי במטבח הנבחר.

כתובת המסעדה: 30 Rue du Roi de Sicile, 75004 Paris

Schwartz's

שילוב של ארוחות בסגנון מעדנייה ומנות עיקריות מעלולת, שוורץ מזכירה מעדנייה ניו יורקית קלאסית אבל עם טוויסט פריזאי. מהמבורגרים מפוארים ועד כריכים טריים, הטעמים כאן חזקים ומשביעים.

מחיר ממוצע: 15-25 אירו לארוחה.

כתובת המסעדה: 16 Rue des Ecouffes, 75004 Paris (ישנם סניפים נוספים בפריז מחוץ לרובע היהודי).

Miznon

מסעדת המיזנון המפורסמת של אייל שני, מציעה מבט מודרני ומענג על אוכל הרחוב הישראלי. התפאורה הטרנדית והתפריט החדשני מעניקים טוויסט מודרני למנות המסורתיות. המסעדה ידועה ביצירות הפיתות הטעימות שלה, הכרובית הצלויה ומנות אחרות המתמקדות בירקות שזכו לשבחים רבים והפכו את המיזנון לנקודה חמה עבור צמחונים וחובבי בשר כאחד.

מחיר ממוצע: 10-20 אירו לארוחה.

כתובת המסעדה: 22 Rue des Ecouffes, 75004 Paris

בית חב"ד פריז (Beth Habad Loubavitch-Champs Elysées)

על שדרות השאנז אליזה, השדרות המפורסמות בעולם, תמצאו את בית חב"ד של פריז, שמזמין אתכם המבקרים בפריז להתארח בו ולהרגיש הכי בבית שאפשר. בית חב"ד פריז מציע מגוון שירותים לתושבי פריז היהודים ולמטיילים הישראלים- מתפילות שבת שמתקיימות בכל ערב שישי, דרך שיעורי תורה, סעודות חג ותפילות. בית חב"ד עוזר גם לאינספור מטיילים ומציע הדרכה בנושא אוכל כשר בעיר, שירותי תפילה וכל בעיה שנתקל בה מטייל ישראלי בהקשרי הדת והטיול. 

כתובת בית חב"ד: 122 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris

להזמנת מקום לסעודת שישי, ארוחת חג או כל שאלה אחרת, מוזמנים להיכנס לאתר האינטרנט של בית חב"ד פריז- לחצו כאן.

מלונות כשרים מומלצים בפריז

Hotel Aida Opera- ארוחת בוקר כשרה

מלון אידה אופרה הוא מלון 3 כוכבים מקסים שממוקם ברובע ה-9, מרחק קצר מכמה מהאטרקציות האייקוניות בעיר, ביניהן האופרה גרנייה וחנויות הכלבו הגדולות של בולווארד האוסמן. עם חדרים מעוצבים באלגנטיות ומתקנים נוחים וחדשניים, מלון אידה אופרה שואף לספק לאורחים מפלט נוח לאחר יום של סיור בעיר האורות. חללי הפנים של המלון משקפים שילוב של ארכיטקטורה פריזאית קלאסית עם נוחות מודרנית, מה שהופך אותו לבחירה אידיאלית עבור מטיילים שמעוניינים לחוות גם את הפיתוי הנצחי של העיר וגם את הצד העכשווי שלה. קרבתו לתחבורה ציבורית מבטיחה שהאורחים יכולים לנווט בקלות את דרכם ברחבי העיר, ולהפיק את המרב מההרפתקה הפריזאית.

המלון מציע ארוחות בוקר כשרות שכוללות ביצים, לחם, גבינות, חלב, ועוד מגוון מעולה.

Art Hotel Lafayette

מלון ארט לאפייט הוא מלון בוטיק אינטימי שממוקם בלב פריז, במיקום אידיאלי בסמוך לרובע מונמארטר הציורי. המלון ממוקם ברובע ה-9, ומציע שילוב ייחודי של עיצוב עכשווי וסטייל אמנותי, ששואב השראה מהסביבה התוססת שלו, בעיקר מהמורשת האמנותית של שכונת מונמארטר. כל חדר מעוטר בטוב טעם עם יצירות אמנות מודרניות ועיצוב מתוחכם, והוא מספק נווה מדבר שליו בליבה של ההמולה האורבנית של פריז. 

גם המלון הזה מציע ארוחות בוקר כשרות, מומלץ ליצור קשר עם המלון טרם הזמנתכם.

לסיכום, הרובע היהודי של פריז לא מספק רק עדות לעברה המרתק של המורשת היהודית, אלא שהוא חגיגה צבעונית ותוססת של תרבות, היסטוריה ושילוב תרבויות. שיטוט קצר ברחוב המרכזי ברובע, רחוב דה רוזייה, ייקח אתכם להתכבד בשילוב מורכב שבין עבר להווה, עם בתי כנסת בני מאות שנים שעומדים בגאווה לצד בוטיקים אופנתיים של טובי המעצבים הצרפתים. הביקור ברובע היהודי מציע למטיילים הזדמנות ייחודית לשקוע בחוויה פריזאית אותנטית, עשירה והיסטורית, כזו עם טאץ' ייחודי שמזכיר בית. 

אהבת? אפשר לשתף!

Facebook
WhatsApp

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בדיסני מתחילה כאן

error: Content is protected !!

מוצרי דיסני? קשתות? צמידים?
הכי זול בעלי אקספרס
👇

מחכים לך בפייסבוק!