"פירמידה שמכילה בתוכה 4,000 שנים של אומנות"
כל מי שנוסע לפריז מכיר את מבנה הפירמידה המפורסם של מוזיאון הלובר. תסכימו כולכם כי טיול לפריז לא יהיה מושלם מבלי לשלוח לקבוצת הווטסאפ של המשפחה תמונה בה אנו מנסים להחזיק את קצה הפירמידה.
אך לא על הפירמידה באנו לכתוב היום, כי מתחת לפירמידה, אחד המבנים המסקרנים בפריז מסתתר מוזיאון ענק עם חלק מיצירות האומנות המפורסמות בעולם, כן, גם תמונת המונה ליזה המפורסמת.
אז בואו נכיר את מוזיאון הלובר, מוזיאון האומנות המפורסם ביותר בעולם שסוחף אליו מיליוני מבקרים בכל שנה:
מלאונרדו דה וינצ'י, עד ליצירות רומאיות ופסלים ממצרים העתיקה, נדמה כי מוזיאון הלובר מכיל בתוכו הכל. ואכן, מוזיאון זה מציג את אוסף האומנות הנרחב בעולם, ומכסה מעל ל4,000 שנים של אומנות.
המוזיאון נמצא בלב פריז, ברובע ה-1 בעיר, בסמוך לרחוב ריבולי (Rivoli) המרכזי וגני טויילרי (Jardin des Tuileries) היפים.
מבנה הלובר:
המבנה בו נמצא מוזיאון הלובר כיום הוא בעצם ארמון שנבנה בתחילת המאה ה-12 על ידי פיליפ השני, מלך צרפת דאז. פיליפ בונה את הארמון בכדי להגן על פריז מתקיפת ויקינגים. הארמון היה מבוצר ומיקומו היה בקצה העיר פריז, בכדי למנוע כניסת אויבים לעיר.
הארמון נהפך עם השנים למפואר וגדול יותר, ועוצב ברוח הרנסאנס. לארמון נבנו תוספות רבות ובמאה ה-17 נחשב למבנה הארוך ביותר בעולם.
בשנת 1682 מחליט המלך לואי ה-14 להעביר את משכנו לארמון ורסאי, וללובר "הנטוש" מגיעות אקדמיות אומנות שונות שמציעות תערוכות שונות לקהל הרחב.
בתקופת המלך לואי ה-15, עולה רעיון להפוך את הלובר למוזיאון לאומי, שכן בשל המלכים ומשפחות האצולה הרבות שהתגוררו בו במשך מאות השנים היה במקום אוסף יצירות מרהיב.
כך היה, ובשנת 1793, מעט אחרי המהפכה הצרפתית, נפתח מוזיאון הלובר לקהל הרחב. תחילה היו במוזיאון אוסף של 537 ציורים שנאספו במשך מאות שנים.
בשנת 1801 פותח נפוליאון מחדש את המוזיאון לאחר שזה היה סגור במשך מספר שנים, ומשנה את שמו ל"מוזיאון נפוליאון". נפוליאון רואה חשיבות רבה בפתיחת מוזיאון אומנות רשמי בממלכה, והוא אוסף לאורך השנים עוד יצירות רבות ומגדיל את אוסף המוזיאון. בשנת 1815 חוזר הלובר לשמו המקורי לאחר התפטרותו של נפוליאון.
מאז ועד היום, המשיך מוזיאון הלובר לגדול ולהגיע למה שהוא היום- מוזיאון האומנות המפורסם בעולם. מלבד יצירות האומנות המדהימות שבו שהן ללא ספק גולת העניין שבו, ניתן להתרשם גם מהמבנה העתיק והמפואר של הלובר.
ומה לגבי מבנה הפירמידה?
בשנת 1983 עבר הלובר תכנית שיפוץ במהלכה עוצבה מחדש הכניסה הראשית. האדריכל שעיצב את הפרויקט רצה לשלב סגנון מסורתי עם אדריכלות מודרנית, שידגיש את יופיו הנצחי של הלובר, ובכך החליט על פירמידת הזכוכית שנחנכה בשנת 1988.
מתי להגיע?
הלובר פתוח בכל ימות השבוע מלבד יום שלישי.
המוזיאון פתוח בכל עונות השנה, וכלל המוזיאון נמצא במקום סגור, כך שהמוזיאון יכול להתאים בכל יום. בין אם אתם רוצים ליהנות ממקום סגור ומקורה בקיץ החם, או לברוח מיום קר וגשום, תוכלו להגיע למוזיאון הלובר.
שימו לב- הימים העמוסים ביותר הם ימי שבת וראשון, סוף השבוע במדינה, בהם מלבד תיירות החוץ גם תיירים צרפתים מגיעים למוזיאון, ולכן יהיו תורים ארוכים למדי.
כדי להימנע מתורים ארוכים מומלץ להגיע למוזיאון בשעות הבוקר המוקדמות, או להגיע מספר שעות לפני הסגירה, אך קחו בחשבון שאולי לא תספיקו לראות את כל מה שיש למוזיאון להציע.
טיפ שיחסוך לכם זמן רב: הכניסה המפורסמת למוזיאון הלובר היא כניסת פירמידת הזכוכית המפורסמת. אך זוהי לא הכניסה היחידה. בעוד שלכניסה דרך הפירמידה יהיו לעיתים תורים ארוכים מאוד, ישנה כניסה נוספת, דרך הקניון התת קרקעי מרחוב ריבולי בכתובת 99 Pl. du Carrousel. בכניסה התת קרקעית יהיו בדרך כלל תורים קצרים יותר שיבטיחו לכם כניסה מהירה יותר באם לא קניתם כרטיסים מראש.
כמה זמן להקדיש לביקור בלובר?
לביקור בלובר ניתן להקדיש מספר שעות, וניתן להקדיש גם יותר מיום אחד, תלוי בכם.
הזמן המומלץ לביקור בלובר כדי לראות את רובן של היצירות החשובות במוזיאון ולא לסיים את הביקור מותשים הינו 3 שעות.
כמו כן, תוכלו לקחת סיורים מודרכים בני שעתיים או שלוש, שיבטיחו מעבר על היצירות המפורסמות והחשובות במוזיאון.
הביקור במוזיאון: איך לא ללכת לאיבוד:
מוזיאון הלובר הוא עצום, בגודל כמעט לא הגיוני, ומכיל יצירות מגוונות מתקופות רחבות ושונות בהיסטוריה. כדאי להיערך מראש ולהחליט אילו גלריות במוזיאון נרצה להספיק ולבקר, ורצוי לתכנן מסלול מיטבי במוזיאון, ולא "ללכת עם הזרם".
המוזיאון מורכב מגלריות שונות ומגוונות בהן ציורים, פסלים, רהיטים, תכשיטים, טקסטיל ועוד.
ניתן לקחת סיור מודרך, או לקחת מפה ולהחליט בעצמכם היכן תרצו לבקר. השילוט מסודר, ועדיין המוזיאון גדול מאוד ולהספיק את כולו לוקח זמן.
באתר המוזיאון תוכלו למצוא הצעות למסלולים שונים בהתאם ליצירות אותן תרצו לראות במוזיאון.
קשה לבחור בין מאות אלפי היצירות המוצגות במוזיאון, אך אם היינו צריכים לבחור את 6 היצירות המדהימות והמרתקות ביותר במוזיאון, כנראה שהן היו הבחירה שלנו:
Salle des Cariatides
החדר המפואר שפעם היה אולם נשפים מפואר, מציג דמויות רומיות מפוסלות. כל הפסלים נאספו על ידי בני המלוכה הצרפתיים. התרשמו מהפסלים השונים, קראו את המידע על הפסלים שמשכו את תשומת לבכם.
Venus de Milo
בחדר, בו אלות רומיות רבות מפוסלות, פסל אחד בטוח ימשוך את תשומת לבכם- פסל ונוס דה מילו, פסל עתיק מהתקופה ההלניסטית. הפסל הוא דמותה של האלה אפרודיטה – אלת היופי ואהבה במיתולוגיה הרומית. הפסל נמצא באי היווני מילוס וניתן לנפוליאון, שתרם אותו ללובר בשנת 1821.
המונה ליזה – Mona Lisa
הציור המפורסם ביותר במוזיאון ואולי בעולם כולו, המונה ליזה מאת לאונרדו דה וינצ'י. דיוקנה המעניין- החיוך, הנוף והמסתוריות שבתמונה הפכו אותה לשם דבר בעולם האומנות. היצירה נשמרת בתנאים הטובים ביותר- מוגנת בתוך זכוכית עמידה בפני טמפרטורה ולחות, למונה ליזה יש במוזיאון הלובר כבוד מלכים. את המונה ליזה תוכלו לזהות לפי התור הארוך בכל שעות היממה. אבל כמובן שכולנו נעמוד בתור בשביל סלפי עם התמונה הקטנה המפורסמת, כי מי שלא הצטלם עם המונה ליזה נדמה שלא ביקר בלובר כלל.
The Wedding Feast at Cana
נמצא באותו החדר בו נמצאת המונה ליזה, ציורו של Paolo Caliari הוא היצירה הגדולה ביותר בלובר. הציור מציג לצופה בו מעין משתה, והוא רצה להעביר סצנה ת"נכית מפוארת. שימו לב לפרטים הקטנים בציור והתפעלו מגודלו ומעושר הצבעים שבו.
Liberty Leading the People
אחד הציורים המפורסמים במוזיאון. דמות אישה חשופת חזה מחזיקה את דגל צרפת. הציור שימש לעתים קרובות במהלך ההיסטוריה כסמל לחירות הרפובליקה הצרפתית.
The Raft of the Medusa
צויר על ידי האומן הצרפתי Théodore Géricault במאה ה-18, נחשב לאחד הציורים המציאותיים במוזיאון. הציור מציג את הניצולים והנפגעים מספינה טרופה וקריאתם לעזרה כשרואים באופק הרחוק ספינה אחרת שעשויה להצילם. יצירה זו מעוררת רגשות רבים במתבוננים בה.
פרטים חשובים:
שעות פתיחת המוזיאון:
ימים שני, רביעי, חמישי, שבת וראשון- 9:00-18:00
ימי שישי- 9:00-21:45
ימי שלישי- סגור
ההגעה למוזיאון נוחה וקווי מטרו רבים מגיעים למוזיאון, שנמצא במיקום מרכזי מאוד. כמו כן ישנם קווי אוטובוס שמגיעים למוזיאון מחלקי העיר המרוחקים יותר.
מומלץ לקנות כרטיסים מראש שיבטיחו לכם כניסה מהירה למוזיאון מבלי לחכות זמן רב בתורים.
עלות כרטיס שכזה הינה 20 אירו למבוגר
ילדים מתחת לגיל 18 ובני מתחת ל26 תושבי האיחוד האירופי נכנסים חינם למוזיאון.
הכרטיסים כוללים כניסה מהירה למוזיאון, לא תצטרכו לחכות בתור קניית הכרטיסים אלא רק בתור הכניסה למוזיאון, דבר שיחסוך לכם זמן המתנה רב. את הכרטיס ניתן לממש באחת מהכניסות למוזיאון.
בין אם אתם משפחה המטיילת עם ילדיכם, זוג בירח דבש בפריז, מטיילי סולו או מטיילי קולינריה, כולם ימצאו מקום ועניין בלובר. יצירות האומנות ידהימו אתכם, יטלטלו אתכם, ירגשו אתכם ויחשפו בפניכם אלפי שנים של אומנות והיסטוריה.
אל תשכחו לקחת בכניסה למוזיאון מפה, וצאו לגלות את התערוכות המרהיבות של מוזיאון הלובר בפריז.